Pilisszentlászló

Az épületet a helyi Waldorf iskola osztálytanítója és családja kérésére terveztük. Alacsony költségvetésből szerették volna megvalósítani. Tudták, hogy sok saját időt és energiát kell majd az építésbe beletenni. És így is lett. Sokat szalmáztak, vályogoztak, szigeteltek és a végén még a várva-várt díszítésekre (konykai és fürdőszobai cseppemozaik, kályha hímzés) is maradt lelkesedésük!

Egy 50m2-es alsó szint és tetőtérbeépítéssel tudtunk leggazdaságosabban megvalósítani a tervezési programot. 

Az épület szerkezetét tekintve faszerkezetes épület 12 cm téglafal kitöltéssel, 35 cm külső szalmabála szigetelésssel. A téglafalakon 1 cm vályogvakolat majd 2 mm fehér felületképző vakolat adja a végső réteget. A szalmabála szigetelésen 5-7 cm vályogvakolat védi a falakat kívülről, amire 1,5 cm mészvakolat kerül. 

A földszinti meleg burkolatú helyiségben (nappaliban) 30 cm habüveg gondoskodik az aljzat szigeteléséről, páraáteresztés szempontjából nyitott rétegrend, a pára vándorlását semmilyen rétegrendi elem nem zárja le. A hideg burkolatos helyiségebken az általános rétegrend – kavicságy, szerelőbeton, vízszigetelés, járható EPS hőszigetelés aljzatbeton- valósult meg. A tetőtérben a rétegrend: puha farost hőszigetelés, keményfaros tábla hőszigetelés és vályog vékonyvakolat.  

Az épület fűtéséről a nappaliba épített téglakályha gondoskodik. A terőtérben 1 db kisméretű elektromos fűtöpanel szolgál kiegészítő fűtésként. A melegvizet egy 80 literes bojler biztosítja. A fürdőszobában száraz toalattet használnak a tulajdonosok.

Megrendelő: Waldorf iskola

Helyszín: Pilisszentlászló

Tipológia: Középület

Méret: 50m2

Év: 

Státusz: 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.