Hírek

Szalmaház képviseli Magyarországot Brüsszelben

 

 

 

 

Szalmaház képviseli hazánkat a Brüsszelben rendezett, fenntartható európai építészetet bemutató kiállításon.

 

 

Szalmabálával hőszigetelt favázas vályogház képviseli hazánkat az Európai Építészek Szövetsége (ACE) által Brüsszelben rendezett, fenntartható európai építészetet bemutató kiállításon.

A szalmaházat egységes szempontrendszer alapján, a Magyar Építész Kamara által felterjesztett hat megvalósult hazai épület közül választották ki. Az elbírálás során a természetes anyagokból épített családi ház a hőtechnika és energetika szempontjai, a műszaki megfelelőség, a teljes élettartamra számított környezeti hatás (kiemelten a CO2 kibocsátás) mértéke, a beépített építőanyagok elérhetősége és toxicitása, az építés helyi közösséggel való kapcsolata, a víz- és szennyvíz kezelésének módja és a fenntartás valódi költségeinek elemzése és értékelése után nyert jogot a brüsszeli szereplésre. A dunakanyarba, Magyarkútra tervezett házat a Medgyasszay Péter vezette Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda jegyzi, a tervezésről és a kiválasztás szempontrendszeréről információk bővebben a vonatkozó portálokon (pl fenntarthato.hu) érhetők el. Az épület az Európai Unió 26 tagállamának fenntartható projektjei között kerül bemutatásra 2010. november 29. és december 23. között az Európai Parlament épületében, majd a Palais des Beaux-Arts-ban, az Európai Építészek Szövetsége fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából rendezett kiállításon.

 

 

Az első, szalmabálával hőszigetelt favázas épületet több, mint 125 évvel ezelőtt építették az Egyesült Államokban, közvetlenül a bálázás megjelenését követően. A technológia azóta jelentős változásokon ment keresztül, a szalmabálákat ma elsősorban a házak (akár utólagos) hőszigetelésére használják. A hőtehetetlenséghez szükséges épülettömeget a magyarországi viszonyok között kézenfekvő módon vályogfalazat biztosítja. A konstrukció hőszigetelő képessége kiváló, a fűtési energiaszükséglet minimális és környezetkímélő módon kielégíthető, kiegyenlített és állandó belső páratartalmat, ezáltal jó minőségű belső levegőt biztosít, alkalmazásával szinte teljesen kiküszöbölhető az egészségre ártalmas párolgó anyagok, festékek, lakkok felhasználása a belső térben. Helyben rendelkezésre álló anyagból, magasabb élőmunka-hányaddal, viszonylag alacsony költséggel megvalósítható és üzemeltethető, környezeti szempontból gyakorlatilag minden más épületszerkezetnél és koncepciónál kedvezőbb. Szalmabálából épült lakóházak és középületek szerte a világban, Németországtól Kanadáig mindenütt megtalálhatók, Magyarországon nyolc-tíz különféle szalmás házról van információ.

A Magyar Szalmaépítők Egyesületének célja, hogy Magyarországon is ismertté, elfogadottá és népszerűvé, elérhetővé tegye a szalmabála-építést. Az egyesület információt és szakmai segítséget nyújt minden érdeklődőnek és építtetőnek, mindegy hogy családi házat, iskolát, óvodát, vagy fészert szeretnének szalmabálák felhasználásával kialakítani.

Magyar Építőművészek Szövetsége
Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda
Magyar Szalmaépítők Egyesülete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ az alkalmazások helyes működése illetve jobb felhasználói élmény érdekében.